Blog

Delen, verbinden en inspireren zijn mijn drijfveren en dus de reden van het schrijven van mijn blog. Veel lees –en inspiratieplezier en reacties op mijn blog zijn meer dan welkom, ook ik word graag geïnspireerd door jou!

De grote schoonmaak van overtuigingen

30 mei 2012 in

Er is sprake van ‘werk in uitvoering’ bij INEDEREUS. De lente is in volle gang en de zomer gaat bijna van start. Kortom hoogste tijd voor een grote schoonmaak.

Al lange tijd weet ik dat ik een gevoelsmens ben, van top tot teen. Als ik mijn gevoel volg klopt het keer op keer, voel ik mij happy en maak ik de juiste keuzes. En toch, toch laat ik het met regelmaat na. Ik zit dan volledig in mijn hoofd en mijn gedachten gaan met me aan de haal. Ik leef alles behalve mijn gevoel. Wel leef ik mijn overtuigingen na. ‘Ik moet alles kunnen, als dat niet lukt faal ik’, is één van mijn overtuigingen die regelmatig de weg naar mijn gevoel volledig blokkeert.

Het resultaat van deze overtuiging; gejaagdheid, hoofdpijn, onrustig gevoel, kribbig, kort lontje, boosheid en een intense mentale vermoeidheid. Gevoelens waar ik alles behalve blij van word en waarvan ik ondertussen weet dat ik ze zelf maak. Ik maak ze met mijn eigen irreële overtuiging.

Door de jaren heen heb ik mijn rugzak toch al flink gevuld met tools om korte metten te maken met deze niet helpende overtuigingen. En elke keer weer steken er nieuwe overtuigingen de kop op. Eerlijk gezegd overvalt me op dat soort momenten een fikse vorm van moedeloosheid; Leer ik het dan nooit? Is het dan nooit klaar? Het liefst ga ik deze vorm van moedeloosheid uit de weg, steek ik mijn kop in het zand en houd ik mezelf ‘heerlijk’ voor de gek. En uiteindelijk moet ik er dan toch aan geloven. Wegstoppen is niet mijn sterkste kant. Gelukkig maar!

Want ook nu ervaar ik wederom dat het even niet weten, mezelf toestaan me rot en moedeloos te voelen, de eerste stap is naar verandering. Herkennen dat er irreële gedachten zijn, dat deze van mij zijn en iets over mij zeggen. Ze staan in directe verbinding met mijn karakter. Met mijn zijn. En ze zullen er altijd zijn. De erkenning doet zijn werk.

En dan? Dan gaat de werk in uitvoering bij INEDEREUS in volle vaart van start. Het soppen, boenen, afstoffen en stofzuigen kan beginnen.  Ik neem mijn overtuigingen onder de loep, ik pluis ze helemaal uit en ik analyseer van binnen en van buiten. Tot slot buig ik de niet helpende overtuiging om naar helpende overtuiging. Het wordt een overtuiging die ondersteunend voor mij is en nog steeds past bij wie ik ben. Het is hard werken en ik heb een flinke dosis uithoudingsvermogen en moed nodig. En het resultaat mag er zijn. De irreële overtuiging ‘Ik moet alles kunnen, als dat niet lukt faal ik’ wordt een helpende overtuiging ‘ik wil, kan en doe veel en grenzen aangeven (nee zeggen) is een kwaliteit die ervoor zorgt dat ik goed voor mezelf zorg’.

Ik leef steeds dichter bij mijn gevoel, ik voel veel beter wat situaties met mij doen! Hierdoor heb ik geen hoofdpijn meer, is mijn gejaagdheid veel minder. Evenals mijn kribbigheid en boosheid.  Ik durf beslissingen te nemen vanuit mijn gevoel over zaken waar ik al lange tijd over twijfelde. Ik voel me stapje voor stapje veel meer INEDEREUS, een gevoelsmens van top tot teen.

Niet helpende overtuigingen zijn een onderdeel van ons, het is belangrijk ze te herkennen, erkennen en ze vervolgens met regelmaat eens goed schoon te maken, zodat ze je ondersteunen in plaats van blokkeren. Irreële overtuigingen zorgen voor een laagje stof op je gevoel. Helpende overtuigingen maken alles weer schoon en fris en maken op deze manier zichtbaar waar jij naar toe wilt!

© INEDEREUS

9 reacties

 • Reactie door hein op 31 mei 2012 om 14:03

  Dat is mooi om te lezen. Wel weten hoe het moet en bij je zelf niet toepassen. De zorg voor iedereen en ook je zelf hier vergeten. Het blog gelezen en ik wordt er vrolijk van om te lezen dat je de handvatten heb gevonden voor je zelf en het gezin. Handvatten die je altijd al uitreikt aan anderen. Gr. Hein.

 • Reactie door Lara op 31 mei 2012 om 14:16

  Zo herkenbaar !!!
  Maar al heb je eenmaal het trucje door dan geeft dat heel veel rust en blijheid!
  Succes!
  Groet Laar.

 • Reactie door Jolanda op 31 mei 2012 om 14:52

  Heel herkenbaar, ik ga je zeker blijven volgen hoor 😉

 • Reactie door Lausanne op 31 mei 2012 om 16:00

  Mooi Ine, jouw ‘leren en laten leren’.
  Dank je wel voor deze blog en het vertrouwen dat we in elkaar (en in onszelf) mogen hebben. X

 • Reactie door maria op 1 juni 2012 om 21:28

  Een feest van herkenning. Wat ben je toch een heerlijk mens…. Ik heb meteen besloten vanavond niet meer aan het werk te gaan en lekker met een goed boek mijn bedje in te duiken. (Want dat alles goed moeten doen hoeft dus helemaal niet) Manlief is spelen ergens vlakbij jouw thuisland.

 • Reactie door Lucienne op 11 juni 2012 om 14:04

  Ik heb even een potje gejankt dank je wel voor jouw blootgeven van je gevoel ik zit momenteel in een rollercoaster van gevoel maar ik voel me gesterkt want ik ben niet alleen,en niet overbezorgd en en en..

 • Reactie door Suzanne op 13 juni 2012 om 13:58

  Een mooie metafoor: “de grote schoonmaak” Figuurlijk schoonmaken geeft letterlijk een hoop rust in het lijf. Letterlijk schoonmaken geeft ook vaak een hoop rust in het lijf……Dank voor het delen van je ervaringsleren, door delen vermenigvuldig je als het ware weer! x

 • Reactie door Rianne Krijnen-van de Put op 28 oktober 2013 om 18:33

  Knap….en mooi dat je die ommekeer hebt kunnen maken en daarmee verder kunt! x

 • Reactie door ЗАБИРАЙ ОРИГИНАЛЬНЫЙ Samsung Galaxy S20 8/128 ГБ И МНОЖЕСТВО ДРУГИХ ЦЕННЫХ ПРИЗОВ ВСЕГО ЗА 307 РУБ: http://awgjls.ipms.website/1e00f77df op 2 augustus 2020 om 05:49

  ВЫИГРАЙ В РУЛЕТКЕ ОРИГИНАЛЬНЫЙ Apple Mac Pro А ТАК ЖЕ МНОГО ДРУГИХ ЦЕННЫХ ПОДАРКОВ ВСЕГО ЗА 300 РУБ: http://izsmhorc.gdxaxo.com/2f0

Schrijf een reactie