Inspiratie
Ine de Reus Ine de Reus Ine de Reus Ine de Reus

Praktische boeken

1001004009902172

Powerverhalen voor kids

Auteur: Irene Heim
Uitgeverij: Abimo

Ieder kind loopt in zijn leven tegen meerdere uitdagingen aan. Deze uitdagingen kan je voorstellen als bergen. Sommige bergen zijn voor kinderen nog niet zo makkelijk te beklimmen. Ze vallen steeds weer over dezelfde boomstronk of ze glijden uit, waardoor er geen vooruitgang in het beklimmen van de berg zit. EN elke berg kan je overwinnen.

In het boek  Powerverhalen voor kids staan vijfentwintig powerverhalen om kinderen te ondersteunen in het beklimmen van deze bergen. Ouders, leerkrachten, coaches krijgen door deze verhalen inzicht in verschillende soorten uitdagingen die kinderen mogelijk tegen kunnen komen, zoals: Faalangst, depressie, stress, scheiding etc.
De verhalen schetsen op een leuke manier de situatie rondom de uitdaging en geven aan waar en hoe er oplossingen kunnen worden gezocht. Daarnaast worden er suggesties gegeven om met de uitdaging aan de slag te gaan in de thuis- of werksitautie. Een onmisbaar boek voor iedereen die met kinderen werkt.


1001004010295997

Van Regenworm tot Pauw

Mijn weg naar een unieke vorm van yoga en beweging

Auteur: Angéla Kramers
Uitgeverij: Arbeiderspers | mei 2011

Chela Kramers: een prachtvrouw in vele opzichten. Mijn eerste kennismaking met deze veelzijdige vrouw was via mijn werk voor Stichting SAM.  Chela is samen met haar man de oprichter van deze Stichting. Aangezien ik nogal aards gericht ben en regelmatig verlang naar een balans met het hemelse,  volg ik af een toe een privé yogales bij Chela. Vanuit verschillende energieën brengt Chela mij keer op keer daar waar ik in het hier wil en nu hoor te zijn. Zij raakt vanuit zachtheid het kwetsbare in mij aan, leert mij alles er te laten zijn, om vervolgens de kracht in mijzelf op te zoeken, deze te ontdekken en er in volle kracht te laten zijn.

Haar boek ‘Van Regenworm tot Pauw’ is net zoals Chela; een veelzijdig boek. Een duidelijke praktische basis om kennis te maken met de yoga en meditatie technieken waar Chela vanuit werkt: traditionele yoga- en meditatietechnieken, stemtechnieken en de Animal Energetic Gateways. Daarnaast is het een mooie pure weergave van haar persoonlijk proces; van buiten naar binnen en weer terug. Kijk voor meer informatie op de site Chela Yogastudio of op VanRegenwormtotPauw.


1001004006389505

De Upside van Down

Een positieve kijk op het downsyndroom
Auteur: Eva Snoijink

Een boek vol met schitterende foto’s van bijzondere kinderen, kinderen met het Downsyndroom. De puurheid straalt van de foto’s af. Een boek waar ik keer op keer nieuwe details in ontdek. Bij de foto’s zijn korte pakkende teksten geschreven, zoals: “De diagnose Downsyndroom slaat in als een bom. Maar dan heb je gelijk ook het ergste gehad.”en De mensen hebben de handicap dat alles in de maatschappij vokmaakt moet zijn. Dat niets mag afwijken van het ‘normale’. Wat is normaal?.”Het boek de Upside van Down is onder andere te bestellen via www.bol.com. Per verkocht boek gaat € 5,- rechtstreeks naar de Stichting Upside van Down, www.upsidevandown.nl.


1001004006852131

Wat kan ik voor je doen?

Steunen bij rouw
Auteur : Karin Kuiper
Uitgeverij Terra | oktober 2009

Schrijfster Karin Kuiper, bekend van haar autobiografische verslag over het rouwproces na het overlijden van haar echtgenoot (‘Je mag mij altijd bellen’, 2008), geeft korte adviezen aan mensen in de omgeving van een rouwende om hulp en bijstand te bieden. Vanuit het perspectief van de rouwende: niet alleen praktisch, maar ook emotioneel. Praktisch, puur en to the point geschreven.


1001004006043268

Je mag me altijd bellen

1001 dagen van rouw
Auteur : Karin Kuiper
Uitgeverij Lannoo | september 2008

In ‘Je mag me altijd bellen’ beschrijft Karin Kuiper haar leven als weduwe en zijdelings ook van de manier waarop haar kinderen omgaan met de dood van hun vader. Op zijn veel te vroege dood van haar man volgde een periode van vallen en opstaan, waarin het verlies als zoutzuur doorvrat. Plotseling behoorde Karin tot dat lastige volkje van weduwen en weduwnaars. Zonder hulp van anderen redt niemand het, maar toch stond bovenaan haar ergernissenlijst het goedbedoelde zinnetje ‘Je mag me altijd bellen’. Want hoewel gemeend ook, dit is ‘hulp’ die je met lege handen achterlaat… Omdat je in je diepste wanhoop niet wilt bellen en niet kán bellen, omdat je slechts denkt: Nee, het gaat niet! Zij moeten mij bellen! Het duurde honderden dagen, maar uiteindelijk volgde er een periode waarin ze terugveerde en haar levenslust hervond.Een moedig, helder geschreven, met illustratieve songteksten gelardeerd, indringend verslag waaraan veel weduwen en weduwnaars en hun vrienden en familie veel steun kunnen vinden.

 


1001004002603016

IK

Gezond egocentrisme – meer effectiviteit
Auteur : Remco Claassen
Uitgeverij  Spectrum | januari 2011

Het boek ‘Ik’  is een praktisch boek dat je mogelijk kan helpen dichter bij je echte ik te komen. Dit doe je door aan de hand van uitleg van theorie en oefeningen te onderzoeken en uiteindelijk te weten te komen wat jouw missie in dit leven is. Dit boek biedt allerlei hulpmiddelen om jezelf beter te leren kennen en om daarmee de kwaliteit van je leven en dat van anderen mogelijk te verbeteren.


cid_image001

Hoe maak ik van een olifant weer een mug?

Rationele Effectiviteits Training voor gevorderden
Auteurs: Theo IJzermans en & Roderik Bender
Uitgeverij  Thema | 2010

In ‘Hoe maak ik van een olifant weer een mug?’ bouwen IJzermans en Bender voort op Beren op de weg. Ze herhalen kort de uitgangspunten van de RET- waardoor het boek ook voor beginners goed te vervolgen is – en bespreken de functies van verschillende emoties en de irrationele gedachten die daar vaak en gevolg van zijn. Daarna gaan ze dieper in op veelvoorkomende problemen als uitstelgedrag, weerstand tegen verandering, schuldgevoel en onzekerheid.


boeken_clip_image002

Beren op de weg, spinsels in je hoofd

Omgaan met emoties op het werk: de rationele effectiviteits training
Auteurs: Theo IJzerman en Coen Dirkx
Uitgeverij  Thema│ juli 2009

Waar mensen zijn, zijn emoties. Ook op de werkplek. Dit boek gaat over de Rationele Effectiviteits Training (RET), een veel gebruikte methode om beter om te gaan met werksituaties die stress, slechte sociale contacten en ergernis veroorzaken. Dit boek is een praktische manier om kennis te maken met de RET methode en direct toe te passen in je eigen situatie.


boeken_clip_image001

Je ongekende vermogens

NLP de weg van excellentie
Auteur: Anthony Robbins
Kosmos Uitgevers│ 2004

Wil je kennismaken met Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) en onderzoeken wat NLP mogelijk voor jou kan betekenen, dan is “Je ongekende vermogens” van Anthony Robbins een echter aanrader.


Romans

De held van alle helden


Auteur: Mark Haayema
Uitgever: Gottmer Haarlem

In dit luister- en prentenboek met 10 heldenverhalen op rijm staat ‘anders zijn’ centraal, want het is juist dat ‘anders zijn’ dat elk kind uniek en bijzonder maakt. De verhalen worden op de cd  voorgelezen door diverse bekende Nederlanders, zoals Jim Bakkum, Diewertje Blok en André van Duin. Met de aanschaf van dit bijzondere boek steun je de Stichting De Upside van Down, de stichting die ze de positieve kant van Downsyndroom in de schijnwerpers zet.


1001004010722673

JIJ EN IK

Auteur: Niccolò Ammaniti
Uitgever:  Lebowski

De boeken van auteur  Niccolò Ammaniti zijn wat mij betreft allen literaire juweeltjes, zo ook ‘Ik haal je op, ik neem je mee’ en ‘Ik ben niet bang’. Hij heeft een eigentijdse, eigenzinnige manier van schrijven die net even anders is dan vele anderen. Hij brengt aangrijpende onderwerpen die werkelijk van deze tijd zijn onder de aandacht. Dit door er op een fascinerende manier over te schrijven. Boeken die bij mij iets hebben losgemaakt.


1001004010224299

Tranen van liefde

Dagboek van een weduwnaar
Auteur: Tim Overdiek
Uitgeverij Prometheus │ november 2010

In ‘Tranen van liefde’ schrijft Tim Overdiek over verslagenheid en herstel, over eenzaamheid en geborgenheid, over woede, haat, maar ook vergiffenis en over de hechte band van zijn gezin die hem helpt om het grote verlies van zijn vrouw te verwerken. In dit boek beschrijft Tim Overdiek het proces van rouwverwerking met pure woorden.

 


CD's

1000004003212343

Wijzer

Artiest: Guus Meeuwis

Guus Meeuwis is voor mij een verbinding met mijn oorsprong, mijn geboorte plaats Tilburg en mijn thuis. Het horen van zijn stem en zijn uitspraak maakt mij altijd weer innerlijk blij. Wanneer ik alleen in mijn auto rijd, is ‘Brabant’ één van mijn favoriete nummers om heerlijk mee te zingen (http://www.youtube.com/watch?v=myPDjxPeAms). Het effect is een grote glimlach op mijn gezicht, Brabantse kriebels in mijn buik en een gevoel van grote gelukzaligheid! Van de cd Wijzer is het nummer ‘Thuis’ voor mij een vertaling van mijn gevoel aan mijn eigen thuis, mijn liefde voor mijn ouders.


1000004006154086

Ken je mij

Artiest: Trijntje Oosterhuis

De cd ‘Ken je mij’ van Trijntje Oosterhuis is een verzameling van 25 songs van Trijntje. De songs zijn live en akoestisch gezongen enkel onder begeleiding van een gitarist, Leonardo Amuedo. Vele nummers van Trijntje bezorgen mijn kippenvel van ontroering. Op deze verzamel cd springt voor mij ‘Ken je mij’ er ver boven uit (http://www.youtube.com/watch?v=26o8Juussvo). Een prachtig nummer geschreven door de vader van Trijntje. Een weergave van pure vader-dochter liefde.


1000004001119592

Deuter

Artiest: Deuter

Ben je op zoek naar muziek om op te ontspannen, te mediteren of rust in jezelf te vinden. De muziek van Deuter werkt hierbij bijzonder ondersteunend en begeleid je mogelijk naar innerlijke rust. Mijn favoriete cd’s van Deuter zijn ‘Buddha Nature’ en ‘Garden of the Gods’.


1000004005422463

3JS

Artiest: 3JS

Muziek van de 3JS is luisteren naar poëzie vertaalt in prachtige klanken van instrumenten en zang. Teksten die over verschillende thema’s in het leven gaan. Mooie en minder mooie gebeurtenissen, liefde en rouw en vreugde en verdriet. De 3JS hebben meerdere cd’s. Een aantal van mijn favoriete nummers:  ‘Dansen met de geesten’ van de cd Dromers en Dwazen ontroert mij keer op keer en brengt mij dichter bij de bijzondere mensen die niet meer bij mij in het fysieke bestaan zijn (http://www.youtube.com/watch?v=gaugdaksIug). ‘Hou van jezelf’ ook van de cd Dromers en Dwazen is een prachtig nummer over de wezenlijke noodzaak van  ik-liefde. En wil je je heerlijk uitleven en al swingend genieten van het leven, luister dan naar ‘Kom’ en ‘Een met de bomen’ van de cd Watermensen.

 


cdhoes_laroutelilas

La Luna

Artiest: La Luna

De muziek van La Luna heb ik ontdekt tijdens de Volle Maan concerten van La Luna in het Witte Kerkje in Alkmaar. Sinds die eerste klanken van La Luna, ben ik gegrepen door hun muziek, de zang en de mensen. Muziek met een groot diversiteit aan instrumenten, zang in vele talen gezongen met een prachtstem. La Luna ontroert en verblijdt mij. Alle cd’s zijn even prachtig, een paar nummers ontroeren mij in het bijzonder: Garca Perdida en La Mama van cd Hologram, Concao do Mar van cd La Route Lilas. De cd’s van La Luna zijn te bestellen via www.laluna.org/laluna_band.html.


1000004005944677

Melk En Honing

Artiest: Angela Groothuizen

Pakkende teksten over gebeurtenissen in het leven, gezongen met een prachtige stem waarin emotie, verbinding en passie doorklinkt. Het nummer ‘Jij hoort bij mij’ is van origine van Chela Kramers (ex-Dolly-Dot) (http://www.youtube.com/watch?v=emU_SWxluiQ) en gaat over de zoon van Chela, Sam. Sam is net als mijn zoon Sep geboren met het Syndroom van Down. Voor mij een nummer vol herkenning, troost en pure moederliefde.

 


Films & TV uitzendingen

Into-the-wild (1)

Into the wild

Acteurs: Emile Hirsch, William Hurt en Marcia Gay Harden
Regiseur: Sean Penn
Muziek:  Eddie Vedder

De 22-jarige, pas afgestudeerde Christopher McCandless laat zijn familie en veelbelovende toekomst achter zich, op zoek naar avontuur. Zonder bezittingen, weg van de valkuilen van de moderne wereld, probeert hij zijn weg te vinden in de wildernis van Alaska. Bijzondere ontmoetingen en de verraderlijke kracht en pracht van de natuur vormen zijn bestaan. Maar kan hij overleven?

Gebaseerd op de gelijknamige beststeller van reisjournalist Jon Krakauer uit 1996. Dit waargebeurde verhaal werd op indrukwekkende wijze verfilmd door Sean Penn en perfect ondersteund door de bekroonde muziek van Eddie Vedder.

Kijk voor trailer van deze prachtige film : http://www.youtube.com/intothewild


media_l_228660

Yo tambien

Acteurs: Pablo Pineda, Lola Dueñas en Isabel García Lorca
Regisseurs: Antonio Naharro en Álvaro Pastor

Yo tambien raakt mijn angsten, bezorgdheden en verlangens aan die ik ken rondom de toekomst  van mijn zoon Sep, eveneens als de hoofdrolspeler in deze film geboren met het Syndroom van Down. De verbinding tussen moeder en zoon, het streven van moeder haar zoon zoveel mogelijk mee te geven en de moeder-wens:  ‘een goede, juiste liefde voor je zoon’. Een film die diepe indruk op mij heeft gemaakt, door zowel het thema, de raakvlakken met mijn eigen leven dan wel door het fantastische acteerstijl van de acteurs.

Kijk voor trailer op: http://www.youtube.com/watch?v=PQ0-SL3_2Qc


1002004004848481

As it is in heaven

Cast: Michael Nyqvist, Frida Hallgren & Helen Sjöholm
Regiseur: Kay Pollak

Een film met prachtige thema’s zoals het verliezen van jezelf, hervinden van jezelf, liefde, faalangst, vriendschap en nog meer. Een indrukwekkende film puur door de kracht van de auteurs.

http://www.bol.com/nl/p/dvd/as-it-is-in-heaven/1002004004848481/index.html#product_images


Beeldmateriaal Stichting SAM

Als bestuurslid communicatie & PR ben ik op vrijwillige basis verbonden aan Stichting SAM Dolfijntherapie. Hieronder een aantal links naar beeldmateriaal over Stichting SAM Dolfijntherapie. Dit alles om het pracht werk van deze Stichting zichtbaar te maken.

Op 24 maart jl. werd nieuw therapeutisch spelmateriaal gedoopt bij Stichting SAM in het Dolfinarium. Voor dit materiaal hebben we tekeningen van Dick Bruna mogen gebruiken. Een bijzondere vorm van samenwerking; SAM therapeute Annelot Berloff is de nicht van Dick Bruna. Het materiaal is prachtig geworden en van grote waarden voor Stichting SAM. Tijdens de doping van het materiaal was volop pers aanwezig, zie de links naar de TV opname hieronder

http://www.hartvannederland.nl/

http://www.omroepgelderland.nl/


Artikelen

Gedicht: Het Kind

De eerste dag van het nieuwe jaar,  een bijzonder moment in het jaar; Een jaar net afgesloten, een nieuw jaar ingeluid. Terugkijken en vooruitblikken. Koesteren en verlangen. En nog veel meer. Voor het jaar 2012 heb ik mijn gedachten rondom dit jaargetijde in dichtvorm laten weergeven. Gemaakt voor ieder die ik een warm hart toe draag. Dichter is Jacob Adriani, een jong en bijzonder talent in vele opzichten.


Het kind

Ik heb lief en leven
in mijn lijf en leden
en was dat ooit verdwenen,
nam ik het weer terug.

Kinderen, ouders,
neem ik op mijn schouders
en draag ze anders op mijn rug.

’t Is nieuw en ’t is oud,
is het goed, is het fout,
zilver of goud,
ik zal ervoor gaan.

Vergeet alle zorgen,
verban ze naar morgen;
vandaag kan ik heel de wereld aan.

Je kunt er donder op zeggen dat zij
het wonder willen weerleggen en mij
de kansen niet gunnen of geven;
maar laat me ze maken,
versla ik draken
om als een sprookjesprins te leven.

De peuter die het journaal veracht,
doet wat ‘ie wilt
en schaamteloos lacht,
die heeft het goed bekeken.

Dat zal ik leren,
het tij is te keren,
ik zal mijn ongeluk wreken.

En als niemand kijkt
glimlach ik stiekem.

Jacob Adriani © 2011


Een HELD van een zus van een bijzonder broertje

Mijn dochter Floor is geïnterviewd voor het magazine Groter Groeien. Het artikel gaat over meiden, waaronder dus Floor, die beiden  bijzonder broertje hebben, krijgen zij wel genoeg aandacht of schieten hun ouders te kort? Een eerlijke verwoording van 2 jongen meiden over hun bijzondere broertjes.

opvoeden


Welkom in Holland

Om uit te leggen hoe het is om een kindje met het Syndroom van Down te krijgen en op te voeden, is nog niet altijd zo makkelijk. In het boek  ‘Downsyndroom heb ik dat’ staat een prachtige metafoor ‘Welkom in Holland’, geschreven door Emily Perl Kingsleu, een Amerikaanse moeder van een kind met Downsyndroom. Deze metafoor heb ik al aan vele mensen laten lezen.

Welkom in Holland


Metafoor

Tijdens mijn NLP Master opleiding bij Zumaya te Alkmaar was één van de opdrachten, het schrijven van een metafoor. Hieronder mijn metafoor.

Metafoor.InedeReus.NLP.Master.november2009.docx


De dag nadat…….

Na de geboorte van mijn zoon Sep, geboren met het Downsyndroom, had ik de behoefte mijn verhaal, ervaringen te delen op papier. Zo heb ik ook mijn verhaal naar de Libelle gestuurd voor de rubriek ‘De dag nadat…’. Naar aanleiding van mijn mail heeft er een interview plaatsgevonden en dit is verwerkt in een verhaal: “De dag nadat: mijn zoon met Downsyndroom geboren werd”.

Libelle De dag nadat…


Artikelen DownUp

De komst van mijn zoon Sep, geboren met het Downsyndroom, in 2007 is voor mij een gebeurtenis geweest waarvan ik veel heb geleerd. Geleerd door te onderzoeken hoe ik omga met tegenslagen, niet uitkomen van verwachtingen, verlangens, verdriet en vreugde tegelijkertijd voelen. Een verrijkend proces, waar ik veel over geschreven heb. Onder andere door artikelen te schrijven voor het tijdschrift DownUp, wat uitgebracht wordt door de Downstichting:

Artikel INEDEREUS voor DownUp herfst 2010

Artikel INEDEREUS voor DownUp winter 2009

Artikel INEDEREUS DownUp September 2008